Spelfylld påskhelg på GothCon

Prolog på GothCon XXXIV

Under påskhelgen så åkte Prologarrangörerna till spelkonventet GothCon XXXIV i Göteborg. Vi arrangerade ett lyckat Megazonlajv och åkte hem mycket imponerade, både av mängden deltagare på konventet samt det rutinerade arrangörskapet.

Under våren kom en förfrågan till Prolog att hålla någon form av aktivitet som har med lajvrörelsen att göra på spelkonventet GothCon. På konventet finns nämligen ett gigantiskt utbud av olika spelaktiviteter men lajv har en väldigt låg represenation. Bland de återkommande aktiviteterna på GothCon som går åt lajvhållet finns idag WitchTrial och Verbal Combat.

Vi valde att plocka med oss vårt Megazonlajv. Det är en intensivt spel där man i sex olika zoner spelar sex olika lajvgenrér samtidigt. Deltagarna kan sedan närhelst de vill byta zon, genré och spelstil. Fokuset är att ha kul spel men också att plocka fram sina fördomar och lekfullt parodisera de olika genrérna. Det fanns inga krav på förberedelser och heller inga krav på tidigare lajvbakgrund.
Läs mer om Megazonlajvet här.

Med ett 20-tal deltagare, både gamla och nya lajvare, så öste vi på med vampyr, fantasy, myslajv, science fiction, nutidsångest och piratlajv i ca 40 minuter. Det hela blev riktigt kul med massor av oväntade vändingar och scener. Efteråt höll vi gruppdiskussioner med deltagarna om hur man kan skapa neutrala mötesplatser. Arbetet med Prolog handlar just om att vi vill skapa en neutral mötesplats för den svenska lajvrörelsen men även på ett konvent som GothCon där man i dagsläget placerar de olika speltyperna på olika våningar och i olika hus så kan det vara intressant hur man minskar segretationen.

Våra deltagarna som precis fått leka av sig ordentligt samlade gemensamt idéer från sina erfarenheter och fick ihop riktigt mycket bra konkreta förslag som man kan använda sig av till exempelvis ett spelkonvent.

Här är några bilder som visar på gruppernas idéer:

Konventet hölls den 2-4 april och var det 34:e i ordningen. Ca 2000 spelare beräknas ha spelat rollspel, brädspel, kortspel och figurspel på Hvitfeldska gymnasiet under helgen.

Vi vill verkligen tacka GothCon för att vi fick komma samt alla deltagarna som kom och hade kul med oss på Megazonlajvet. Sist men inte minst ett tack till Mondiala som höll i boffer (stridsträning med lajvvapen) på parkeringen under lördagen, ruskigt kul!
Vi kommer gärna tillbaka!

Publicerat av

Petter Karlsson

Embracing open internet, feminism, dance, play, larp and all kinds of participatory culture. Play Designer at Toca Boca.

En tanke på “Spelfylld påskhelg på GothCon”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s