Programpunktspepp!

Maskinhundarna på lajvet Blodsband Reloaded. Foto: Sabina Sonning
Maskinhundarna på lajvet Blodsband Reloaded. Foto: Sabina Sonning

Vi har det stora nöjet att redan nu presentera några av programpunkterna som kommer under Prolog 2018. Här under hittar du 17 stycken redan bekräftade programpunkter av fantastiska arrangörer. Vi hoppas förstås att du vill bli en del av vårt programpunktsarrangörsgäng, kom ihåg att anmäla dig. Anmälan öppnar söndagen den 29/10 kl. 20.00.

Workshops

Lindyhop workshop med Glada Lärkan

av Arrangörerna bakom lajvet Glada Lärkan; Niklas Torstensson, Frida Fart och Angelica Mäkinen

Tillsammans lär vi oss grundsteg och några turer i dansen Lindyhop, en dans som passar lajv som utspelar sig i början av 1900talet. Vi kommer också prata om lajvet Glada Lärkan där dansen kommer ha en nyckelroll samt sedan i mer workshopform fundera hur dans kan användas som spelmotor på lajv.

Lär dig lite grunder för dansen Lindyhop och hur den kan användas på lajv som spelmotor.

Bygga relationer
av Mimmi Lundkvist och Alma Elofsson

”Vill du vara gift med mig?

Hur skapar man relationer som blir kul för båda parter på lajvet? Vad är viktigt i en positiv relation, en negativ, och hur kan man göra för att prata om relationer innan ett lajv? Vi pratar lite, testar lite olika relationsworkshops, och funderar på vad som blir spelbart.

Kroppar, rum och status
av Lukas Renklint och Elvira Fallsdalen

Vi kommer att varva korta föreläsningsmoment med praktiska workshops om hur vi tänker kring kroppar och statusspel. Fokuset ligger på hur små och stora kroppar bemöts och hur du kan utnyttja det. Hur förhåller sig en lång, bredaxlad kropp gentemot en kort? Du kommer få känna och prova hur du kan använda din kropp för att ge en annan uppspel.

Handfasta tekniker och praktiska övningar för att använda din kropp som ett uppspel.

Lajv som bollsport
av Josefin Westborg och Carl Nordblom

Det räcker inte att spela sin roll för att det ska bli ett bra lajv. Det finns en tydlig men väldigt diffus färdighet kopplat till lajvande. Vi gör en workshop som bygger vidare på vår tidigare föreläsning med samma tema och förtydligat det med övningar och praktiska exempel för att förtydliga vilka valsituationer som kan uppstå och vad du kan göra som ger djup och intressanta konsekvenser.

Skadesmink
av Emily Hultman

I den här workshopen kommer vi gå igenom tekniker, verktyg och material för att på ett trovärdigt sätt illustrera olika typer av skador. Alla kommer få testa några olika skador och jag som workshopledare kommer också demonstrera och visa några inspirerande exempel på vad man kan göra. Vi lär oss om såväl tidskrävande och materialtunga skador som lättare sår.

Jag som workshopledare har under flera år testat på en mängd olika sminkroller och också tidigare föreläst på Prolog om effektsmink.

LED-Workshop
av Cornelia Karlslund & Linnéa Björklund

Lär dig hur du kan använda LED-dioder på lajv! Vi går igenom de olika alternativ som finns för belysning, samt visar upp färdiga projekt. Därefter får du löda din egen LED-manick.

OBS: nybörjarnivå.

Föreläsningar

Ödmjuk i Ödemarken: Varför BBR fungerar (hjälpligt)
av Blodsbands arrangörerna

Arrangörer för det postapokalyptiska lajvet Blodsband Reloaded pratar om sina erfarenheter från och filosofier runt arrangerandet av vad som blev (till antalet deltagare) Sveriges största lajv 2017. Fokus blir på tre huvudämnen; Spelmekanik + teknik (design och filosofi), Story (design och filosofi) samt Community management.

Att opta in och opta ut – designa för säkerhet
av: Johanna Koljonen

Att delta i ett lajv är alltid en frivillig aktivitet, som inte bara kräver deltagarnas medgivande i början utan löpande under hela tiden. Föreläsningen beskriver en praktisk attityd för tänka på säkerhet på lajv, både för individen och communityt, som inte handlar om att förbjuda saker utan istället att möjliggöra att folk kan göra bra val.

How to design experiences and larp
av: Bjarke Pedersen

Designing larps, or any participatory experience, is not easy. There are so many elements you need to control. This talk will help you understand how to design experiences and larps. From design thinking to human behaviour, you will learn the tools to create consistent design. This is not a talk about plots, characters and the like, or about how to produce a larp. It is about how to systematically think about design to make sure you have the best possible outcome.

Skriva roller
av Petra Lindve

Hur svårt är det att skriva karaktärer? Hur lång behöver en karaktär vara? Och vad är de vanligaste fallgroparna i rolldesign? På den här föreläsningen kommer vi att titta närmare på svaren till dessa frågor och vad olika designval kan ha för konsekvenser när det kommer till format, textlängd och innehåll. Förhoppningsvis lämnar du den här föreläsningen med känslan av att du är redo att börja skriva nu, eller med ny kunskap om hur du kan skriva ännu bättre roller.

Stålskodd – föreläsning och demonstration
av Jan Sigurd Olsson

Under programpunkten kommer rustningsmakare och smed Jan Sigurd Olsson demonstrera tekniker för att forma plåt, att klä sig i rustning samt prata om rustningens funktioner, begränsningar och möjligheter.

Programpunkten är ämnad att ge deltagaren insikt och förståelse för hur en medeltida rustning tillverkas samt hur den ska följa kroppen.

Lajv

At the Cantina – ett lekfullt drop-in-lajv i rymden
av Karin Johansson och Frida Gamero

Ett lekfullt drop-in-lajv inspirerat av t ex Starwars och Firefly. Kom och häng med oss i rymdbaren; känn in om du har kraften, kämpa för det goda (eller onda), möt mystiska utomjordingar i hörnen, njut av musik a la rymd-calypso. Stanna hela natten eller kom för en kort visit innan din skyttel drar vidare till yttre rymden. Roller delas ut i dörren och i Cantinans rymliga garderob finns festliga kläder att låna som passar både rymdpiloter, galaxpirater och invånarna från träskplaneten. Välkommen till The Cantina – ditt vattenhål i  eterns öken, din värmande trygghet i rymdens kyla!

Club Oasis
av Siri Sandquist, Simon Svensson och Carl Nordblom genom föreningen Atropos

Ett lajv om mänsklighet.
I en framtidsvision inspirerad av filmer  som Blade runner, serier som Westworld och tidigare lajv av Atropos och ART så som Do androids dream och When Androids pray existerar människor sida vid sida med androider, mänskliga kloner tillverkade av biomassa och programmerade genom genetisk manipulation att uppfylla specifika roller i samhället. Tack vare dessa slavarbetare som existerar utan rättigheter i samhället kan människor leva i överflöd. Men vad händer när gränserna mellan människa och maskin suddats ut fullständigt?

På en nattklubb festar människor som om det inte finns en morgondag, och androider arbetar med att tillfredställa deras minsta nycker eller lustar. Men den här natten är inte som alla andra. Den här natten kommer allt att ställas på sin spets och innan den sista låten tonar ut kommer alla ha fått känna smaken av rädsla, och fått ställa sig frågan: “Vad är jag beredd att offra?”. Offra för att överleva, för att bli fri, för att verkligen knyta an till en annan person.

Folk i förbifarten
Caroline Andersson och Patrik Balint

Efter livet är döden.

Döden är rätt trevlig och du är aldrig ensam här. Folk pratar med dig, tycker saker, lägger sig i och är i vägen. Kanske irriterar någon dig eller blir förälskad i dig. Döden är precis som livet faktiskt.

Du kommer vara en liten del av många små lajv men en större del av ett stort. Precis som vi är små delar av mångas liv men huvudpersonen i det liv som är vårt eget.

Folk i förbifarten är ett lajv med både humor och svärta där inga roller är förutbestämda. Ni spelare gör lajvet.

Utvecklingsforum

#Killmiddag
av Johannes Wretljung Persson

Hur kan vi män skapa bättre upplevelser på lajv och inom gemenskapen lajvare emellan? Killmiddag är ett initiativ där män ges möjlighet att samtala separatistiskt om mansrollen och de normer som är förknippade med den. För mer information om #Killmiddag se http://killmiddag.se/

Killmiddag på Prolog är till för att att män ska kunna samtala med andra män om hur de bättre kan bryta med de destruktiva delarna med mansrollen och aktivt utveckla vår hobby. Hur kan vi göra för att lämna förlegade synsätt bakom oss när vi lajvar?

Du som identifierar dig som man är varmt välkommen att delta i samtalet.

Det svåra samtalet 2
av Januz Maxe och Eva Meunier

Ett utvecklingsforum om det där som arrangörer ibland måste ta tag i, att sätta gränser, att vara den som måste säga ifrån. Vi bygger vidare på lärdomarna från förra årets utvecklingsforum, och ser på att tillämpa de lärdomarna praktiskt. “Det svåra samtalet” är allvarligt och konkret och lämpar sig för de som är eller vill bli arrangörer.

10-årsjubileum!


Super-DJ:s
I samband med Prologs tioårsjubileum vill vi bjuda på riktigt grymt dansgolv och har därmed bjudit in ett riktigt fantastiskt gäng DJ:s. Under kvällarna på Prolog kommer bland annat Nova Norell, Kalle Lantz, Kaja Seinegård och Michael Hemmingsson bjuda på oemotståndliga beats och uppfylla alla dina disco-drömmar.

 

En tanke på “Programpunktspepp!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s