Prolog 2013 var det femte lajvkonventet som arrangerades av föreningen Lajvverket. Här hittar du fakta samlat från konventet.
Ladda ner
Deltagarfolder för Prolog 2013 (pdf)
Schema för Prolog 2013 (pdf)
Viktiga datum
Prolog 2013 hölls den 8-10 mars på Culturen i Västerås. Konventet hade föranmälan för deltagare samt möjlighet för allmänheten att göra kortare besök vid konventet. Deltagarna var med under tre dagar och kunde vara med på alla programpunkter i mån av plats. Allmänheten kunde bl.a. besöka en lajvloppis.
Deltagare
Konventet hade 310 deltagare som kom från hela landet. Vi hade dessutom deltagare från Norge och Danmark. Den yngsta deltagaren var 13 år gammal och den äldsta 60 år. Majoriteten av deltagarna var 20-30 år. Under Prolog 2013 var 42 av deltagarna under 20 år.
Program
Konventets program sträckte sig över följande tider: fredag 14:00-00:00, lördag 10:00-00:00 och söndag 09:00-18:30. Programmet hade 145 programpunkter. Deltagarna kunde välja att gå på lajv, föreläsningar, workshops, lajvpresentationer, film, diskussionsforum, förträffar inför lajv, konserter och en lajvloppis.
Programstatistik
Lajv: 27 st
Workshops: 48 st
Föreläsningar: 19 st
Filmvisningar: 5 st
Utvecklingsforum: 14 st
Övriga programpunkter: 10 st
Lajvpresentationer: 22 st
De flesta av programpunkterna arrangerades av konventsdeltagarna själva. Ca 100 st av deltagarna arrangerade något på Prolog.
Hemsida
Konventets hemsida, lajvkonvent.se, förstärktes inför konventet med webbappen prolog.spelkonvent.se att deltagarna kunde följa programmet även från sin mobil eller padda.
Dokumentation och livesändning
Under konventet arbetade vi mycket med livesändningar för att dokumentera det som händer under konventet och samla upp, bevara och sprida den kunskap och de idéer som konventet genererar.
Filmerna distribuerades via YouTube och Bambuser och tillgängliggör konventet och lajvhobbyn för de som inte deltagit på plats samt gör det möjligt att se bl.a. föreläsningar långt efter konventet.
Under konventet filmades samtliga lajvpresentationer samt följande föreläsningar:
Etnicitet och lajv
Nördfeminism – vad är det? Arrangörsteknikaliteter
Armborst – tillverkning och konstruktion Att bygga deltagarsystem och varför Matematik efter katastrofen
Det filmade materialet från Prolog har nått tusentals människor och sprids fortfarande.
Materialet från Prolog 2013 finns här.
Media
Konventet marknadsfördes med hjälp av bl.a. flygblad, hög närvaro i sociala medier, annonser på hemsidor samt vid presentationer på relevanta evenemang. Lajvkonventet förekom även i traditionella medier så som VLT och magasinet Filter.
Föreningsmedlemmar
109 deltagare på konventet valde också att bli medlemmar i Lajvverket ideell förening som arrangerade Prolog.
Bidragsgivare och sponsorer
Projekt stöttades av Landstinget Västmanland, ABF Västerås, Västerås Stad, Kopparlundsgymnasiet, Sverok, LajvVerkstaden, Gycklargruppen TRiX och FKDV.
Citat från deltagarna
”Att det är brett, med stor bredd på programpunkterna, utan att förlora ”djupet” i programpunkterna så att även folk som varit med ett tag har saker att hämta. Samtidigt som det finns bra programpunkter för nybörjare.”
”Konventet hade en familjär stämning där man kunde känna sig inkluderad.”
”Känslan av att ”Vi styr upp det hela, men det är ni deltagare som gör Prolog med era initiativ och programpunkter.” som ni ger till deltagarna, den känslan gör att man känner sig delaktig och att Prolog får en speciell atmosfär. Man känner sig välkommen och viktig som deltagare.”
”Jag blir varje gång förvånad över hur väl bemött jag blir av både funktionärer, arrangörer och andra deltagare.”
“Det känns som att Prolog verkligen verkar för att skapa en bredare och mer holistisk syn på vad lajv kan vara! Det är inte bara fantasylajv, det är inte bara blackbox, det är inte bara metatekniker eller boffer – på Prolog syns hela spektrat och det känns asbra!”
”Imponerande filmproduktion av programpunkterna!”
”Det är kul att se lajv ur en så professionell syn. Hit borde alla ”lajvare är bara ungar som springer runt och slåss med gummivapen i skogen” komma och kolla hur seriöst lajv faktiskt är. I övrigt så har jag tagit massa lärdomar som jag kommer använda i mitt lajvande och arrangerande. ”
”Sitter man i en avig landsände som till exempel Norrland, så kanske man träffar en hel del lajvare om man far på större lajv i resten av Sverige, men för att verkligen bygga sociala nätverk och lära av varann behöver man en chans att träffas. Och det erbjuder verkligen Prolog.”
”Känner att jag mognat som arrangör, lajvare och person. Thats quite big.”