Prolog - Att arrangera på Prolog

Arrangera en programpunkt

OBS: Den här sidan kan fortfarande innehålla info som inte gäller för Prolog 2021, men sidan kommer att uppdateras med aktuell information inom kort.

För att Prolog ska bli fantastiskt behövs det deltagare som är med och arrangerar olika programpunkter eller små lokala mini-Prolog. Programpunkterna är konventets kärna och absolut viktigaste beståndsdel!

Här under följer en del tips och riktlinjer för programpunkter på Prolog. Låt inte ramarna begränsa dig, har du en fantastisk idé som går utanför det som beskrivs här under tveka inte att kontakta oss så gör vi vårt bästa för att du ska kunna genomföra den.

Senast uppdaterad 2020-10-31

Allmänna riktlinjer

För Info om Prolog och Covid 19, se fliken Praktiskt.

Aktiva programpunkter!
Fokuset på Prologs program är arrangemang där deltagarna är aktiva och helt enkelt får ”göra” snarare än passivt åskåda. Vi hoppas därför att programmet fylls främst med deltagarkulturella programpunkter som lajv eller workshops. Aktiva programpunkter skapar också aktiva deltagare som både kommer att minnas det enskilda arrangemanget bättre samt hålla sig pigga och alerta.

Olika sorters programpunkter
På Prolog har vi delat in programpunkterna i olika kategorier:

 • Lajv
 • Workshops
 • Utvecklingsforum
 • Föreläsningar
 • Lajvpresentationer
 • Övirgt

Det har vi gjort för att programmet och schemat ska bli mer lättöverskådliga. Vi hoppas att det inte får er som är programpunktsarrangörer att känner er begränsade, blanda gärna kategorierna och om ni har en riktigt galen idé som inte alls passar in under någon av våra kategorier så kontakta gärna oss.

Bredda din publik!
På Prolog möts folk från alla genrer i lajvsverige. Tänk på att det kanske finns fler som skulle gå på din programpunkt om du exempelvis inte bara riktar dig till fantasylajvare. Deltagarna kommer också ha helt olika förkunskaper och kanske ett synsätt på hur man lajvar som är helt olikt ditt eget.

Tydlig beskrivning
Beskriv din programpunkt sakligt och publikorienterat så att deltagarna förstår vad den innefattar och känner ett intresse. Handlar programpunkten om att ni testar ett nytt experimentellt grepp? Var tydlig!

Regler

Längd på programpunkter

Vi har följande riktlinjer för  programpunkters längd.

 • Lajv 45 min till 3 h & 45 min
 • Workshops 1 h & 45 min till 3 h & 45 min
 • Utvecklingsforum 45 min eller 1 h & 45 min
 • Föreläsningar 45 min
 • Deltagarträff 45 min
 • Lajvpresentation 2 min
 • Filmvisning 45 min eller 1 h & 45 min

Riggning och rivning
Riggning och rivning ingår i er planerade programtid, dvs den tid du har lokalen till förfogande. Lokalen ska vara helt tömd 10 minuter efter din planerade programtid är slut. Kommer du behöva mer tid så ange det när du anmäler din programpunkt.

Deltagarantal
Fungerar din programpunkt även om  endast ett fåtal dyker upp?
Fungerar den även bra vid max antal deltagare? Planera för både högt och lågt och hur arrangemanget kan genomföras även om inte lika många som du tänkt dig dyker upp till programpunkten.

Vi har en undre gräns för antalet deltagare varje programpunkt bör kunna ta emot. Undantag kan göras.

 • Lajv/spel 10 eller fler deltagare
 • Workshops 10 eller fler deltagare
 • Föreläsningar 30 eller fler deltagare
 • Utvecklingsforum 15 eller fler deltagare

Önskemål om lokaler och utrustning
Lokalerna vi använder har många tekniska möjligheter så som ljud, ljus, rökmaskin och videoprojektor. Behöver deltagarna till din programpunkt verktyg som du inte själv har möjlighet att ta med dig? Behövs det 4 arbetsbänkar och 20 stolar, en whiteboard eller en spegelvägg? Går din programpunkt bara att genomföra ombord på ett vikingaskepp? Vi behöver veta alla dina krav och önskemål på lokal och utrustning. Vi garanterar inte att vi kan tillgodose alla önskemål men kommer att göra vårt bästa om de läggs fram i tid.
Läs mer här om våra lokaler.

Ekonomisk ersättning
Det är vår målsättning att Prolog ska stå för kostnaderna för programpunkterna. Det går därför att få ersättning för rimliga materialkostnader för framförallt workshops och lajv. Ta reda på vilken materialkostnad din programpunkt har och kontakta arrangörsteamet för att få den godkänd innan du gör några inköp. Under konventet kan du sedan byta kvittot mot pengar. Inga pengar betalas ut om du inte först fått beloppet godkänt eller om du inte har kvitto för dina utlägg.

Lajv

Ett levande rollspel eller friformrollspel.
Behöver deltagarna speciella kläder eller ta med sig annan rekvisita till konventet? Ange i sådana fall det i beskrivningen av din programpunkt.

Workshops

En praktisk övning med fokus på deltagande som kan handla om t.ex. medeltida hantverk eller improvisationsteater. 
Förutsätt att deltagarna vid din workshop kommer att ligga på olika nivåer vad det gäller förkunskaper såväl som arbetstempo.

Utvecklingsforum

Ett diskussionsforum för att debattera viktiga ämnen och frågeställningar.
Prolog är ett utmärkt tillfälle att ta upp olika diskussionsämnen om lajv. Genom att på detta sätt ta upp känsliga eller viktiga frågor om lajv hoppas vi att vi tillsammans kan påverka och skapa en positiv utveckling. Om du är intresserad av att agera moderator under ett utvecklingsforum är det några saker du bör ha i åtanke.

Ett utvecklingsforum inleds alltid med att moderatorn presenterar ämnet. Detta tar ca 5-10 minuter och bör innehålla ämnets bakgrund och en huvudfrågeställning. Efter presentationen finns det många olika sätt att gå tillväga för att skapa en spännande diskussion. Det är viktigt att du som moderator har förberett öppna och tydliga frågor.

Efter introduktionen av ämnet rekommenderar vi att du som moderator låter alla deltagare kort presentera sig själva. Under själva diskussionen är det sedan moderatorn som fördelar ordet. Var noggrann med att alla som vill komma till tals får tillfälle att göra detta.  Detta kan ibland innebära att du måste gå in och avbryta om det är någon som tar över diskussionen och inte ger plats för andra.

Vi ser gärna att du använder värderingsövningar under utvecklingsforumet. Här kan du hitta några bra exempel på övningar från Zenit.

En del ämnen är hetare än andra. Vi accepterar under inga omständigheter personliga påhopp eller kränkningar. Om detta skulle förekomma vill vi att du förtydligar denna regel för diskussionsdeltagarna.

Föreläsningar

Ett kortare föredrag. 
Att hålla i en bra föreläsning är en konst. Tänk på att i första hand rikta dig till en bred publik, både i ålder och i lajvintresse. Om du vill ta upp ett ämne som kräver viss förkunskap, var då tydlig med detta i beskrivningen av din programpunkt.

Vi har goda teknikmöjligheter i lokalerna som kan användas för att höja din publiks upplevelse. Passa därför på att använda film, bildspel eller ljud.

Tänk på att engagera dina deltagare i ämnet, du kan tex. dela upp deltagarna i mindre grupper för att diskutera något ur din föreläsning.

Lajvpresentationer

Kort presentation av kommande lajv. 
Alla lajvpresentationer blir tillsammans en härlig programpunkt under vilken de presenterande arrangörerna gör en max 2 min lång presentation av sitt lajv. Vi kommer att vara väldigt petiga med tiden.

Till din presentation finns det möjlighet att spela upp film eller bildspel. Är du intresserad av att göra detta så är det viktigt att vi får in den i tid. Vi kommer att kommunicera exakt datum efter anmälan stängt.

Om du vill fånga folks intresse till ditt lajv på Prolog rekommenderar vi å det varmaste att du gör en programpunkt utöver presentationen. Du kan t.ex. göra ett minilajv som ett förspel till det större lajvet eller hålla i en deltagarträff på plats.

Filmvisning

Visning av en film som har med lajv att göra.
Både dokumentärer och spelfilmer är välkomna.