Praktiskt

När? 5-7 mars 2021

Var? Varsomhelst. Kanske hemma hos dig. Digitalt och IRL på olika orter. 

Hur? Genom livestream, digitala sammankomster, samt lokala fysiska sammankomster i mindre skala. Vi skapar Prolog 2021 tillsammans och det blir vad vi gör det till.  

Pris? Grundavgiften till konventet är 50 kr. Sedan har vi tre sponsorsnivåer:  
Sponsor: 100 kr
Städninjasponsor: 500 kr
Hjältesponsor: 1000 kr

Vi kommer inte att erbjuda återbetalning av deltagaravgifter och sponsorsbiljetter. Vissa programpunkter kan också kosta pengar för att bekosta material mm. Den avgiften betalas direkt till programpunktsarrangören. Samtidigt med anmälan kan man välja att bli medlem i föreningen Lajvverket till en kostnad av 50 kr.

Prolog och Covid19

Coronapandemin har påverkat allt i vårt samhälle de senaste åtta månaderna. I våras blev Prolog kanske det sista större evenemanget som samlade lajvare innan pandemin gjorde att större sammankomster förbjöds. I början av oktober gjorde vi i arrangörsgruppen en riskbedömning utifrån hur läget såg ut då, och baserat på den kom vi fram till det här upplägget för Prolog 2021.  Vi i arrangörsgruppen följer informationen från Folkhälsomyndigheten löpande och anpassar vår riskbedömning efter den. Vad som är en genomförbar programpunkt kommer såklart att påverkas av vilka lokala råd och restriktioner som gäller i början av mars, men utifrån informationen vi har i nuläget tänker vi så här:

Eftersom det fortfarande sprids smitta i på olika platser i Sverige bedömer vi att det vore oklokt att samla ca 300 lajvare från hela landet på en och samma plats under flera dagar även om taket för offentliga sammankomster skulle höjas till 300 personer. Därför kommer vi inte att arrangera något samlat större Prolog på Culturen 2021.

Prolog har varit en samlingspunkt för den svenska lajvscenen de senaste 12 åren, och vi ser det som ett viktigt uppdrag vi har att fortsätta vara en sådan. Därför vill vi inte ställa in konventet helt och hållet. Men Prolog har också alltid varit ett konvent som präglas av deltagarkultur och deltagarinitivativ – det är vi som är Prolog – och det här är vårt sätt att försöka visa det i praktiken. Vi tror att det finns ett stort behov i Lajvsverige av att samlas och mötas, både lokalt och över hela landet. Därför vill vi öppna för möjligheten att arrangera både digitala programpunkter och mindre lokala sådana.

Från Prolog 2020, foto: Johan Nylin.


Digital samlingspunkt

När arrangörsgruppen började prata om Prolog 2021 tänkte vi att den absoluta miniminivån vi kan tänka oss är att samla in och sända lajvpresentationer i en gemensam digital stream. Vi tror dock att vi kan göra mer än så – vi har ju redan en hemsida, ett system för anmälan och schema, en Facebookgrupp och vana av att spela in och streama programpunkter. Det här blir skelettet som vi samordnar Prolog 2021 med hjälp av. Vi tror att vi kan väcka Prologpeppen genom att bestämma en gemensam helg (den vanliga Prologhelgen vecka 9, 5-7 mars 2021) och använda våra digitala system för att skapa gemenskap mellan olika lajvrelaterade event som händer samtidigt.

Lokala “mini-Prolog”

I år när vi inte kan samla 300 deltagare på Culturen i Västerås, tänker vi istället att vi bjuder in alla deltagare runt om i landet att arrangera lokala “mini-Prolog”. Vi vet ju att det här landet är fullt med lokala initiativ och fantastiska lajvscener, och tänker att det här kan vara ett sätt att visa i praktiken att det är lajvsverige som gemensamt äger och förvaltar Prolog. Så – exakt vad vi gör av det är helt upp till er.

Ett mini-Prolog kan vara att hyra in sig i en blackbox och spela några scenarier tillsammans, att livesända en serie föreläsningar, bygghelg i lajvbyn eller ett mini-konvent med spel och workshops på ert lokala Folkets Hus. Eller någonting helt annat. Vi hoppas att sådana här mini-konvent kan vara ett säkrare sätt att samla fler lajvare på samma ort på ett ställe, och att vi kan använda Prologs digitala system för att kommunicera mellan de lokala konventen.

Lokala programpunktsarrangörer ansvarar för att det är möjligt att hålla avstånd vid fysiska sammankomster, och för att det ska gå att tvätta eller sprita händerna i samband med programpunker. Vi rekommenderar inte att något lokalt mini-Prolog tar in fler deltagare än som enkelt kan hålla avståndet, och inte fler än vad de rådande restriktionerna medger.

Fristående programpunkter – digitalt och fysiskt

Till Prolog 2021 tänker vi också att stora delar av programmet flyttar online, så att det finns gott om programpunkter att delta på för den som inte kan eller vill delta på en fysisk samling. Vi lägger upp alla digitala programpunkter i programmet, så att de är lätta att hitta för potentiella deltagare. Varför inte arrangera digitalt hantverkshäng, vis-stuga över videochatt eller en cook-along med lajvrecept hemifrån ditt kök? 

Ett så här decentraliserat Prolog öppnar såklart också för fristående fysiska programpunkter, som alla deltagare kan anmäla. Kanske en fika för queera lajvare hemma hos dig, en spökvandring i din lokala skog eller en workshop i den lokala hemslöjdslokalen? Även här är det programpunktsarrangörens ansvar att inte ta in fler deltagare än som enkelt kan hålla avståndet, och att se till att det finns goda möjligheter att tvätta händerna och följa andra riktlinjer från Folkhälsomyndigheten.