Praktiskt

När? 5-7 mars 2021

Var? Varsomhelst. Kanske på uteplatsen hemma hos dig. Digitalt och IRL på olika orter. 

Hur?

  • Genom en öppen livestream via SverokTV på Twitch,
  • Digitala sammankomster med Sveroks Discordserver som bas, samt
  • lokala fysiska programpunkter i mindre skala utomhus. 

Pris? Grundavgiften till konventet är 50 kr. Sedan har vi tre sponsorsnivåer för er som vill stötta Prolog lite extra så att vi kan fortsätta med att arrangera konvent även efter  pandemin.  
Sponsor: 100 kr
Städninjasponsor: 500 kr
Hjältesponsor: 1000 kr

Vi kommer inte att erbjuda återbetalning av deltagaravgifter och sponsorsbiljetter. Vissa programpunkter kan också kosta pengar för att bekosta material mm. Den avgiften betalas direkt till programpunktsarrangören. Samtidigt med anmälan kan man välja att bli medlem i föreningen Lajvverket till en kostnad av 50 kr.

Prolog och Covid19 (Uppdaterad information 25/1-2021)

Coronapandemin har påverkat allt i vårt samhälle i snart ett år. I våras blev Prolog kanske det sista större evenemanget som samlade lajvare innan pandemin gjorde att större sammankomster förbjöds. I början av oktober gjorde vi i arrangörsgruppen en riskbedömning utifrån hur läget såg ut då. Den har vi nu i januari 2021 behövt revidera på grund av pandemin. Vi i arrangörsgruppen följer informationen från Folkhälsomyndigheten löpande och anpassar vår riskbedömning efter den. Vad som är en genomförbar programpunkt kommer såklart att påverkas av vilka lokala råd och restriktioner som gäller i början av mars, men utifrån informationen vi har i nuläget tänker vi så här:

Eftersom det fortfarande sprids smitta i Sverige bedömer vi att det är otänkbart att kunna samla ca 300 lajvare från hela landet på en och samma plats under flera dagar. Därför kommer vi inte att arrangera något samlat större Prolog på Culturen 2021.

Prolog har varit en samlingspunkt för den svenska lajvscenen de senaste 12 åren, och vi ser det som ett viktigt uppdrag vi har att fortsätta vara en sådan. Därför vill vi inte ställa in konventet helt och hållet. Men Prolog har också alltid varit ett konvent som präglas av deltagarkultur och deltagarinitivativ – det är vi som är Prolog – och det här är vårt sätt att försöka visa det i praktiken. Vi tror att det finns ett stort behov i Lajvsverige av att samlas och mötas, både lokalt och över hela landet. Därför vill vi öppna för möjligheten att arrangera både digitala programpunkter och mindre lokala sådana.

Från Prolog 2020, foto: Johan Nylin.


Digital samlingspunkt

När arrangörsgruppen började prata om Prolog 2021 tänkte vi att den absoluta miniminivån vi kan tänka oss är att samla in och sända lajvpresentationer i en gemensam digital stream. Men vi har högre ambitioner än så. Samlingspunkten för Prolog 2021 kommer att bli en öppen gratis livesändning som pågår under hela helgen i samarbete med Sverok TV. Det här blir skelettet som vi samordnar Prolog 2021 med hjälp av. Vi tror att vi kan väcka Prologpeppen genom att bestämma en gemensam helg (den vanliga Prologhelgen vecka 9, 5-7 mars 2021) och använda våra digitala system för att skapa gemenskap mellan olika lajvrelaterade event som händer samtidigt.

Lokala “mini-Prolog” kan inte genomföras

I år när vi inte kan samla 300 deltagare på Culturen i Västerås, hade vi hoppats kunna bjuda in deltagare runt om i landet att arrangera lokala “mini-Prolog” där flera programpunkter kunde mötas under samma tak. Som pandemin har utvecklat sig kommer detta inte att vara möjligt.

Fristående programpunkter – digitalt och fysiskt

Som vanligt på Prolog kan alla deltagare på konventet anmäla en eller flera programpunkter till konventet. Vi vet att det här landet är fullt med lokala initiativ och fantastiska lajvscener, och tänker att det här kan vara ett sätt att visa i praktiken att det är lajvsverige som gemensamt äger och förvaltar Prolog. Så – exakt vad vi gör av det är helt upp till er.

Till Prolog 2021 kommer stora delar av programmet att genomföras online, så att det finns gott om programpunkter att delta på för den som inte kan eller vill delta på en fysisk samling. Vi lägger upp alla digitala programpunkter i programmet, så att de är lätta att hitta för potentiella deltagare. Varför inte arrangera digitalt hantverkshäng, vis-stuga över videochatt eller en cook-along med lajvrecept hemifrån ditt kök? 

Fysiska programpunkter kan genomföras i viss utsträckning, men då rekommenderar vi att den genomförs utomhus med max ett fåtal personer som lätt kan hålla avstånd till varandra. Varför inte arrangera en picknick för queera lajvare i parken hemma, en spökvandring i din lokala skog, en workshop i att bygga läger eller en upptäcksfärd längs en vandringsled?

Lokala programpunktsarrangörer ansvarar för att det är möjligt att hålla avstånd vid fysiska sammankomster, och för att det ska gå att tvätta eller sprita händerna i samband med programpunker och att följa andra riktlinjer från Folkhälsomyndigheten.