Deltagarutskicket 2021

Hej!
I det här mailet kan du hitta svar på hur digitala Prolog kommer att gå till praktiskt och information om saker som kan vara bra att tänka på under årets konvent.

Hur ser schemat för helgen ut?
Schemat hittar du precis som vanligt i Mitt Prolog.
Nytt för i år är att programpunktsarrangörer kan schemalägga sina egna punkter vid anmälan, eftersom vi inte har samma begränsningar på lokalerna som vanligt.

Hur fungerar programpunktsanmälan?

Vissa programpunkter, framför allt lajv, har ett fast maxantal deltagare. Du anmäler dig till dem genom att logga in i Mitt Prolog. Programpunktsanmälan öppnar söndag 28/2 klockan 20.00.

Var schysst mot din lajvarrangör och anmäl dig i god tid till lajven, så att de kan förbereda och skicka ut eventuellt material. På ett fysiskt Prolog finns det ju ofta en chans att få plats på lajv genom att dyka upp precis när programpunkten börjar, men det är svårare att få till digitalt.

Vissa programpunkter har drop-in under konventet och kräver ingen föranmälan. Detsamma gäller punkterna som sänds på Twitch.

Var hittar jag digitala programpunkter?

På årets digitala Prolog hålls programmet främst i två kanaler:

1. I Prologs kanaler på Sveroks Discord.
Du går med i Discord-servern här.
När du kommer till konventet checkar du in i kanalen #välkommen-till-prolog så att vi ser att du är här. Om du är anmäld till konventet får du rollen “Prologdeltagare” och har därefter tillgång till våra text- och ljudkanaler.

Du behöver heta ditt faktiska namn i Discord, eftersom smeknamn och internetnick inte finns i deltagarlistan. Högerklicka på ditt eget namn i kanalen så får du upp alternativet “Byt smeknamn”.

I kanalerna på Discord kör vi programpunkter som utvecklingsforum, workshops och gruppdiskussioner, men också hantverkshäng, random trams och pepp och socialt umgänge under helgen. 

2. I SverokTVs livestream på Twitch

Under konventet sänder vi föreläsningar, panelsamtal, talkshows, dräktvisningar och konserten med Mary Read på lördagskvällen genom SverokTVs twitchkanal.
Du behöver inte vara anmäld till konventet för att kunna se programpunkterna i streamen.

Det finns en chattkanal i Twitch som du behöver en separat inlogg för att skriva i. Vi håller koll på och modererar chatten under konventet. Från Prologs sida föreslår vi dock att diskussioner om programpunkterna på streamen sker i kanalen #torget på vår Discord istället.

3. Speciallokaler/övriga kanaler

Precis som ett vanligt Prolog kan det hända att enskilda programpunkter har särskilda lokalbehov, t.ex för att programpunktsarrangören föredrar ett annat forum. Sådana meddelas av respektive programpunktsarrangör. 

Var hittar jag arrangörer och funktionärer under helgen?

Under konventet hittar du arrangörerna i Discord. Vi heter våra namn och Arrangör Prolog så att du kan tagga oss i kanaler. Vi har också en arrangör eller funktionär som håller koll på och modererar chattrummen och livestreamen i Twitch under hela konventet.

Vi arrangörer kan skapa nya kanaler vid behov, flytta deltagare mellan kanaler eller låsa dem, så att det går att få “det lilla utbrytarhänget som sitter i fiket och pratar vidare efter en programpunkt”. Fråga oss!

Hur skapar vi ett tryggt, roligt och inkluderande konvent?

För oss som gör Prolog har det alltid varit viktigt att försöka bygga en stämning där konventet är välkomnande, inkluderande och tryggt för alla. Det här är första gången vi kör konventet digitalt och ett nytt format för oss alla, men vi vill ändå lyfta fram några saker att tänka på:


Till programpunktsarrangörer:

 • Det finns många olika sociala koder vid digitala möten som kan vara svåra att knäcka, så kommunicera i början av din programpunkt vilka ramar som gäller just här och hur programpunkten kommer att gå till.

  Hur aktiva behöver deltagare vara i din programpunkt? Hur begär man ordet? Är video viktigt? Fundera på vad just din programpunkt kräver och var öppen för att alla inte är bekväma med allt.
 • Kom ihåg att ta pauser om ditt pass är längre än 45 minuter.

Till deltagare:

 • Precis som på ett fysiskt konvent vill vi att du heter ditt namn (inga nick) på Discord. Skriv gärna ditt pronomen inom parentes efter ditt namn.
 • Förbered dig innan din programpunkt, så att du har kissat, har vatten, snacks osv.
  Respektera ramarna som programpunktsarrangören satt upp för respektive punkt. Kom i tid om det inte är en drop in-punkt. Många punkter går fint att bara droppa förbi en stund och lyssna på medan man gör annat (t.ex hela livestreamen), medan andra kräver att du är aktivt närvarande som deltagare.
 • Nej betyder nej, och kanske betyder också nej. Respektera andra deltagares gränser, var schysst, hetsa inte. Håll koll på dina egna gränser och säg ifrån eller opta ut om någon gör dig obekväm. Om någon beter sig illa i en chattkanal, kontakta en arrangör så modererar vi.
 • Ja betyder ja. Och om du sagt att du ska delta i en programpunkt men får förhinder av någon anledning – meddela arrangören så att någon annan kan få din plats.
 • Kom ihåg att det är svårare att snappa upp sinnesstämningar via internet än vid fysiska möten. Var försiktig med ironi, sarkasm, internskämt och liknande.
 • De olika discordkanalerna har olika funktioner, och det står i kanalbeskrivningen vad som är vad. Några är alltid öppna och till för allmänna diskussioner, medan andra är tänkta för programpunkter eller för att kunna hålla samtal. Du får gärna droppa förbi i öppna ljudkanaler där det redan pågår samtal, men lyssna gärna in vad som händer där innan du börjar bidra.

Vi ses snart!
/Arrangörerna Olle, Sanna Malin och Anneli

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s